Haber

Edirne’de Türk devletleri dönemini canlandıran 4 müze açıldı

Edirne’deki müzeler ‘Tarihte Kurulan Türk Devletleri Müzesi’, ‘Osmanlı Padişahları Müzesi’, ‘Padişah Çadır Müzesi’ ve ‘Balkanlar’daki Osmanlı Eserleri Müzesi’ olmak üzere toplam dört farklı konseptte planlanıp tasarlandı. , TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla açıldı.

Edirne’de yapılışından 400 yıl sonra restore edilen Kervansaray, içinde Türklerin tarihini anlatan 4 ayrı müzenin de yer aldığı muhteşem bir kültür yerine dönüşmüştür. Müzenin “Tarihte Kurulan Türk Devletleri Müzesi” bölümünde Türklerin tarihi, hükümdarları, egemenlik sembolleri ve diğer kültürel miras öğeleri animasyonlarla anlatıldı. “Osmanlı Padişahları Müzesi” bölümünde 36 Osmanlı Padişahının hiperrealist silikon heykelleri ile yapılmış animasyonlar ve döneme ait bilgi panoları bulunmaktadır.

Otağ-ı Hümayun, Osmanlı padişahlarının saray dışındaki güç ve ihtişamının simgelerinden biri olduğu için müze konseptinde gerçekleştirilen animasyon ile dönemin atmosferinin ziyaretçilere yansıtılması planlanmıştır. Son olarak “Balkanlar’daki Osmanlı Eserleri Müzesi”nde, Balkanlar’daki 500 yıllık barışçıl Osmanlı hakimiyeti ve gelişimi, mimari maketler ve mevcut durumlarını belgeleyen sinemalarla anlatıldı.

Ayrıca 1/20-1/50-1/100 gibi farklı ölçeklerde yapılmış 32 minyatür mimari eser ve diğer kültürel miras öğeleri sergilenmektedir. Sergide ayrıca son Türk Devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Atatürk Kocatepe’de” ve “Cumhurbaşkanı Atatürk” adlı iki hiperrealist silikon heykeli de yer alıyor.

“Bir zamanlar hükmettiğimiz yerleri sömürgeleştirmedik”

Görkemli bir kültür mekânına dönüştürülen müzelerin açılışı, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla Edirne’de gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Şentop, “Edirne’nin Fatihi Sultan I. Murat’tır. Edirne’yi fethettikten sonra Balkanlar’a dönerek 1363 yılına kadar Balkanlar’da nüfus oluşturmuştur. Bugün Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Karadağ, Bosna ve Hersek, Arnavutluk, Sırbistan vs. “Balkan devletleriyle düzgün ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Bir zamanlar hükmettiğimiz yerleri sömürgeleştirmedik, temelde ülkeleri birlikte yönettik. Türk-İslam medeniyetinin izleri olan cami, medrese, çeşme, imaret, hamam, kervansaray gibi eserler inşa ettik. O eserlerin değerli bir kısmı günümüze ulaşmıştır.” dedi.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, “Edirne’nin kendisi bir açık hava müzesi. Şehrimizin her yerine başınızı çevirdiğinizde ecdadımızın harika eserlerini görüyorsunuz. Tarihi camilerimiz, kervansaraylarımız, medreselerimiz, hamamlarımız, çarşılarımız ve çarşılarımız ile şehrimizin her yerinde ecdadımızın harika eserlerini görüyorsunuz. 1368 adet tescilli kültür varlığına sahip olmak her ilin zenginliği değildir. – EDİRNE

haberderebucak.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu