Haber

Yenişehir’de iklim değişikliğine karşı yapılması gerekenler masaya yatırıldı

Mersin Yenişehir Belediyesi, kenti iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine karşı dirençli hale getirmek ve toplumu doğayı koruma konusunda bilinçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. “İklim Değişiyor! Ne Yapabiliriz?” panel ve atölye. Panelin açılış konuşmasını Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Güç ve Altyapı Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın yaptı.

Yenişehir Belediyesi, “İklim Değişiyor! Panel ve çalıştay ile başlayan “Yenişehir’de 1. Enerji Günleri”nde, güç ve çevre konusunda alanında uzman bilim insanlarını ağırladı. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve CHP İktidardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Altyapı Politikaları Ahmet Akın’ın yanı sıra CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Gökçel, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür, CHP Yenişehir İlçe Başkanı Tayar Tahiroğlu, sivil toplum kuruluşu lider ve temsilcileri, bilim insanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Mersin’de Avrupa Belediye Liderleri İklim ve Enerji Anlaşması’nı imzalayan ilk belediye olan ve ekolojide fark yaratan projeleri hayata geçiren Mersin Yenişehir Belediyesi, iklim krizine karşı enerji verimliliğini artırma çalışmalarını sürdürüyor. günden güne ortaya çıkıyor. İki oturum şeklinde gerçekleştirilen panel ve çalıştayda, alanında uzman isimler iklim değiştiğinde yapılması gerekenleri Mersinlilere anlattı.Panelin açılış konuşması Ahmet Akın yaptı.

Ahmet Akın “Belediyelerimizin bu konulardaki çalışmalarından onur duyuyoruz.”

“İlk önce ‘Ne yapabiliriz?’ Adını gördüm. Yenişehir Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit diyor ki bunlar çok güzel etkinlikler, kendisini tebrik ediyorum” diyerek konuşmasına başladı.Cumhuriyet Halk Partisi Enerji ve Altyapı Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise şunları söyledi: Türkiye’de iklim değişince çok şey değişiyor. Aslında bu konuda bir düzeltme yapmak istiyorum. Türkiye’de ve dünyada iklim değişikliği değil, iklim krizi var. Tehlike daha da büyüdü ve ondan kaçınmak için büyük fedakarlıklar gerekiyor. Ama önce ne yapabileceğimi söylemeliyim. O zaman bir vizyona sahip olmalısın. Vizyon sadece hayal etmek değildir. Planlı bir programla ilerlemek gerekir. Bunu belediyelerimizde görmek çok güzel. Avrupa Belediye Liderleri İklim ve Güç Sözleşmesi’ne imza atan bir belediye olarak Yenişehir Belediyemizin yeniden bu vizyona sahip olduğunu görmekten büyük mutluluk duyduk. Bu atılımlar neden yapılıyor? Türkiye’nin her yerinde ve özellikle belediyelerimizde. Özellikle belediyelerimizde diyorum çünkü belediyelerimizin çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Emel burada bir dönüşüm yaşıyor. Yeşil bir dönüşüm için belediyelerimiz yerelden başlıyor. Yerelde yapmaya başlayacağız ve gücümüz dahilinde onlara daha büyük temeller kazandırarak bunu genele taşıyacağız. Çünkü genel olarak bu vizyonun olması gerekiyor ki dünyayı ve Türkiye’yi yeşillendirebilelim. Belediyelerimizin bu konulardaki çalışmalarıyla gurur duyuyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ederken, Belediye Başkanımızı ve ekibini de canı gönülden kutluyorum.”

Başkan Özyiğit, “Yenişehir’de temiz enerji ve yeşil binalar yapılmaya başlandı” dedi.

Yenişehir Belediyesi tarafından Mersin’de ilk kez yapılan ve sadece çevre dostu binalara verilen LEED Sertifikalı binanın ardından panel öncesi Mersin’de bu sertifikaya uygun bina yapan firmalara tebrik plaketi verildi. Duyarlı firmalara plaket veren Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Yenişehir Belediye Başkanı olarak göreve gelip Cumhurbaşkanlığı Anlaşması sürecine dahil olduktan sonra yeşil bina yapımına yönelik ilk binayı yaptık. Yenişehir Belediyesi olarak ilk LEED Sertifikalı binayı inşa ettik. Bölgeye yatırım yapan arkadaşlarımıza konuyu anlattık. Yenişehir’de temiz enerji ve yeşil binalar yapılmaya başlandı. Bizimle işbirliği yapan firmalara bu plaketleri vermek istedik. Onlara teşekkür ediyorum.”şeklinde konuştu.

“2020’de Avrupa Belediye Başkanları Konvansiyonu’nu imzaladık.”

Panelin ilk oturumunun moderatörlüğünü de yapan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Yenişehir Belediyesi’nin altı temel ilkesinden birinin ekoloji olduğunu hatırlatarak, bu kapsamda 2020 yılında Avrupa Belediye Liderleri Sözleşmesi’ni imzaladıklarını söyledi. Önder Abdullah Özyiğit “2020 yılında Avrupa Belediye Başkanları Konvansiyonu’nu imzaladık. Ancak bu imza, arkadaşların alışverişte görecekleri bir imza değildi. Gerçekten çevreci ve doğru bir anlayışla işimizi yapmak istedik. Bu amaçla yaptığımız ilk binayı, LEED Sertifikalı ilk binayı ve ilk altın madalyayı Yenişehir ve Mersin’imize kazandırdık.”dedim.

Başkan Abdullah Özyiğit, Yenişehir ilçesinde yıkılması planlanan binalarda asbest kontrolünü sağladıklarını ve yıkımların bu çerçevede gerçekleştirildiğini belirtti. Önder Özyiğit, “İnşaat için binaları yıkanların o binada asbest var mı yok mu diye denetim yaptırmasını sağlıyoruz. Asbest tespit ettiğimiz binaları asbestli bina yıkım şartlarını uygulayarak hayata geçirdik. Burada plaket verdiğimiz firmalardan biri yıkım sırasında bu işlemi uygulamış ve 20 ton asbestli malzeme tespit edilmiş, o malzeme orada toplanarak uygun yıkım koşullarının gerçekleştirileceği yerlere götürülmüştür.”dedi.

Yenişehir’de iklim değişikliğinin etkilerine karşı yapay zeka kullanılacak

Başkan Abdullah Özyiğit, Yenişehir Belediyesi olarak teknolojiyi en üst düzeyde kullandıklarına değinerek, devam eden hazırlıklardan bahsetti. Önder Özyiğit “Yenişehir ilçesinin üç boyutlu dijital ikizi üzerinden gerçekleştirilen simülasyon ile iklim değişikliğinin etkilerinin belirlenmesi, coğrafi bilgi sistemi ve yapay zeka ile güçlendirilmiş karar tabanı sistemi projesi için de hazırlık yapıyoruz.” dedim. Lider Abdullah Özyiğit, akıllı kaynak bilgi planlama yazılımını da hayata geçirdiklerini dile getirdi. ”Bu yazılım kaynaklarımızı en verimli ve doğru şekilde kullanmamıza temel oluşturacak ve bize yol gösterecektir.”değerlendirmesini yaptı.

Panelin ilk oturumunda Prof.Dr. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Zeynep Zaimoğlu “İklim Değişikliği Nedir! Neler Değildir?” konulu konferansta Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler Küresel Savunma Müdürü Yunus Arıkan, “İklim Değişikliği ve Uluslararası Girişimler” konulu sunum yaptı. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Prof. Didem Emine Konutçu Kiraz “Bireysel Ölçekte İklim Değişikliği İçin Neler Yapılabilir”, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Prof. Dr. Osman Balaban “Bireysel Ölçekte Neler Yapılabilir” konulu sunum yaptı. Kentsel Ölçekte İklim Değişikliği İçin Yapılmalıdır”. Oturumların sonunda “İklim Değişiyor! Neler yapabiliriz?” Panel ve çalıştaya katkı sağlayan uzmanlara plaketlerini Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit verdi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

kelkitajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu