Renk

Yiyeceklerin Sağlıklı Olup Olmadığını Ambalaj Rengine Göre Değerlendiriyor Olabilir miyiz?  Bilimsel Cevabını Veriyoruz!

Yakın zamanda yayımlanan “Influence of food packaging color and foods type on consumer purchase intention: the Mediating role of perceived fluency” (Gıda ambalaj renginin ve gıda türünün tüketici satın alma niyeti üzerindeki etkisi: Algılanan akıcılığın aracılık rolü) isimli çalışma alışveriş tercihleri ile ilgili gerçekten ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Gıda ambalajlarında kullanılan renk ve gıda türünün kişilerin söz konusu ürünleri satın alması üzerinde bir etkisi olup olmadığını araştıran bu çalışmaya göre ambalaj renkleri algılarımızı ve kararlarımızı büyük ölçüde etkiliyor olabilir.

Bulgulara geçmeden önce araştırmanın metodolojisinden bahsedelim.

Araştırma kapsamında iki ayrı çalışma yapılarak toplam 456 katılımcı dahil edildi.

Her iki çalışmada da katılımcılar, rastgele olarak dört gruba ayrıldı. Yiyecek türü (zevk yiyecekleri (sağlıksız yiyecekler) ve erdemli yiyecekler (sağlıklı yiyecekler)) ve ambalaj rengi (sıcak renkler vs. soğuk renkler) arasındaki bağlantıyı ölçmek için faktörler bu şekilde 4 ayrı grup olarak belirlendi.

İlk çalışma çikolatalı tatlılar ve sebze salataları üzerine, ikinci çalışmaysa ise tahıl gevrekleri (tam tahıllı ve çikolatalı) yer aldı.

Ardından katılımcılara, bir süpermarkette alışveriş yaparken belirli yiyecek türlerini (çikolatalı tatlı, sebze salatası, tam tahıllı gevrek, çikolatalı gevrek) içeren farklı renklerdeki ambalajları hayal etmeleri ve ambalaj renklerine göre satın alma niyetlerinin değişimini belirtmeleri istendi.

Peki sonuçlar ne diyor? Sıcak renkler sağlıksız yiyecekler için satışları arttırıyor.

Araştırma sonucunda kırmızı ve turuncu gibi sıcak renklerin lezzetli ama sağlıksız yiyecekleri daha çekici kıldığını ve bu tür yiyecekleri satın alma isteğimizi arttırdığı belirtiliyor.

Yani, gofretlerin kırmızı ambalajlarda sunulması tesadüf değil!

Öte yandan, yeşil ve mavi gibi soğuk renklerse sebze salataları gibi sağlıklı ama belki de o kadar cazip olmayan yiyeceklerin tüketicilere daha çekici gelmesini sağlıyor.

Araştırmaya göre bu renkler, tazelik ve sağlık mesajlarını daha etkili bir şekilde iletebiliyor.

Renklerin bu kadar büyük etkiye sahip olmasıysa beynimizin bu renkleri belirli duygularla ilişkilendirmesi.

Araştırmaya göre gözümüzün ve beynimizin belli renkleri işlemekte zorlanmaması, bize olumlu duygular hissettiriyor ve satın alma isteğimizi artırıyor. Bunaysa algılanan akıcılık deniyor.

Sonuçlara bakıldığında, algılanan akıcılık olarak adlandırılan bu etkinin sağlıksız yiyecekler için sıcak renklerde, sağlıklı yiyecekler içinse soğuk renklerde sağlandığı görülüyor.

Özetle, bu araştırmada ambalaj konusundaki renk seçimlerinin ürünlerin tüketiciler tarafından nasıl algılandığını ve satın alma kararlarını nasıl etkilediğini belirlemede önemli rol oynadığı görülüyor.

Kaynak: Frontiers in Nutrition

Bilimin cevaplarını aktardığımız, ilginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

haberotlukbeli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu