Riskli bölgelerde yaşayan insanlara binalarını güçlendirmeleri için verilen krediler
Depremden etkilenen bölgelerin yeniden yapılanma sürecinde mali destek paketleri ve krediler açıklanmaya başlandı.
“Bina Güçlendirme Kredisi”
Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Kahraman, deprem bölgelerinin yanı sıra riskli bölgelerde bulunan vatandaşların da faydalanabileceği bir yer. “Bina Güçlendirme Kredisi”konuyu gündeme getirdi.
2 yıl geri ödemesiz
Bina Güçlendirme Kredisi’nin 2 yıl ödemesiz ve 10 yıla kadar vade ile düşük faiz oranı ile alınabileceğini kaydeden Kahraman, şu bilgileri verdi:
“Kredi ve kart borçlarına 6 aya varan erteleme”
Düzenlemenin ardından başta bankalar olmak üzere finans kuruluşları yeni düzenleme ve takviye paketleri açıklamaya başladı. Aslında yeni takviyelerden önce mevcut borçluluk durumlarındaki düzenlemeleri ve yasal hakları ortaya koymak daha gerçekçi olacaktır. Zelzele bölgesinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın hem bireysel hem de şahıs olarak borçları silindi. Bazı bankalarda gerçek kişilerin belirlediği limitler dahilinde firma kredilerinde, kredi taksitlerinde ve kredi kartı ödemelerinde faizsiz ödemeler 6 aya kadar ertelenmiştir.
“Takipteki alacaklar hakkında haciz/icra gibi işlem yapılmamasına karar verildi”
Yeni kredilerde banka bazında 6 aya varan geri ödemesiz kredi paketleri oluşturulmuştur. Bazı bankalar ise düşük tutarlarla hızlı nakit ihtiyaçları için müşterilerine eksi hesap olarak da bilinen kredili mevduat hesabını farklı fiyatlarda tanımladıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca, finansal temeli sadece doğrudan fon transferi olarak düşünmemek gerekir çünkü süreç maliyetlerinden muafiyet, süreç prosedürlerinin kolaylaştırılması, süreç terminleri fonlamanın bir parçasıdır. Bu kapsamda bazı bankalar işlem maliyetlerinden ve kurullardan muaf olduklarını açıklamış; Ayrıca takipteki alacaklar için haciz/icra vb. işlemler yapılmamasına da karar verilmiştir.
“Deprem riski olan bölgelerde yaşayan vatandaşlar da faydalanabilir”
Sadece deprem bölgesinin değil, deprem riski olan bölgelerde yaşayan vatandaşların da kullanabileceği Yapı Güçlendirme Kredisi hakkında konuşan Kahraman, şu bilgileri verdi:
Aslında bu kredi yaklaşık üç yıldır sistemde. Bina güçlendirme kredisi almak isteyen vatandaşların öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir yapı kontrol firmasından riskli yapı raporu aldıktan sonra bankaya başvurması gerekiyor. Düşük faiz oranlarının yanı sıra 2 yıl ödemesiz ve 10 yıla kadar vade ile kredi alınabilmektedir. Kentsel dönüşüm ve güçlendirme çalışmaları kapsamında verilen güçlendirmelerin üst sınırı iki katına çıkarıldı. Tadilatı yapılacak binalar harç ödemesinden muaf olurken, konut sahipleri 18 aya kadar kira bedeli alabilecek. Türkiye’deki riskli konut sayısının yaklaşık 6,5 milyon olduğu varsayılmaktadır.